dinsdag 4 december 2012

Een goede daad doen was nog nooit zo eenvoudig

Eerder vandaag in hard//hoofd online tijdschrift voor kunst en journalistiek


 Een Goede Daad doen, het valt nog niet mee. Een omgevallen fiets rechtzetten lukt nog wel. Tien euro overmaken naar een charitatieve organisatie is ook snel gedaan. Maar een echte Dickensiaanse Goede Daad, zoals de agent die een dakloze een paar laarzen gaf, dat heeft toch iets ongemakkelijks. De wereld is vol met daklozen, verschoppelingen, hongerige kinderen en andere stakkers, je kunt ze niet allemaal helpen. En het is best een stap om schoeisel te kopen voor iemand die je niet kent. Dickens zelf pleegde trouwens een dakloze in te huren om tijdens het kerstdiner onder zijn raam te gaan staan en te roepen: “hu, wat is het koud”.

Gelukkig maakt de Gemeente Amsterdam het makkelijk. “De gemeente kan niet alle problemen in de wereld oplossen”, zei burgemeester Eberhard van der Laan, en om die woorden kracht bij te zetten liet hij het kampement van honderd uitgeprocedeerde asielzoekers ontruimen. Daarna at hij een taartje met de betrokken agenten om de goede afloop te vieren en complimenteerde hij de asielzoekers dat ze zich geweldloos hadden laten afvoeren. Binnen vier uur waren de meesten weer "zonder toezicht vertrokken"- dat wil zeggen, op straat gezet.

 Nu verdwijnen problemen doorgaans niet als je wegkijkt. Die mensen moeten ergens heen, ze hebben geen rechten, ze kunnen niet worden uitgezet en er is geen opvang. Met kunst- en vliegwerk hebben ze nu onderdak gevonden in een gekraakte oude kerk. De eigenaar vindt het goed dat ze daar blijven zolang het winter is. Maar ze hebben wel eten nodig. En dekens en kleren. En warme koffie vinden ze ook lekker.
Een goede daad doen was nog nooit zo eenvoudig. Op deze website kun je zien wat er allemaal nodig is. De Amsterdamse Jozefkerk ligt in de Erik de Roodestraat 16, goed bereikbaar met fiets en openbaar vervoer, en in de nabijheid van winkels en supermarkten. Voor wie dat te ver is, is er gelukkig ook een girorekeningnummer.

Het kan natuurlijk zijn dat je een voorstander bent van een stringent asielbeleid. Dan moet je juist hierheen: wat een prachtkans om al die naïeve do-gooders van je gelijk te overtuigen, en de slachtoffers van dat beleid uit te leggen dat het voor hun eigen bestwil is. Neem voor de beleefdheid wel een kan koffie mee. Ga dan ook even langs de bajesboot, correctie: het vreemdelingendetentiecentrum aan de Isaac Baarthaven in Zaandam, waar illegalen hun uitzetting afwachten met vier of zes man op één cel. En lees vooral de lijst van 16264 dodelijke slachtoffers van Fort Europa.

Mooi hè, die kerstsneeuw.

Geen opmerkingen: