vrijdag 3 mei 2013

Het akkoordenkabinet

Vandaag in hard//talk, de actualiteitenrubriek van hard//hoofd


We hebben een nieuwe koning en omdat ministers "dienaren van de Kroon" zijn, is ook het kabinet opnieuw ingezworen. Tijd om de tussenstand van Rutte II op te maken.

Onder het vorige regime was het duidelijk. Er was geen maatregel van Rutte I die niet dom en slecht was. Milieubeleid afbreken, cultuur afbreken,  maximumsnelheid verhogen, kraken verbieden, Israël steunen, Grieken uitknijpen, inburgeringstoetsen, langstudeerboetes, de Kunduz-klucht, en last but not least het totaal debiele Topsectorenbeleid. Het was een ramp. Je wist waar je tegen moest zijn.

Toen viel het kabinet en kwam het Kunduz-akkoord, sorry Lente-akkoord. De rust leek teruggekeerd: eindelijk was tien jaar van krankzinnige polarisatie in de Nederlandse politiek voorbij. Wel hield een van de kernpunten van dat akkoord nog geen twee weken stand tegen abrupte volkswoede. Het bleek een voorbode van wat komen ging.

Ondertussen zijn we een regeerakkoord, woonakkoord, sociaal akkoord en zorgakkoord verder. Al die akkoorden bleken binnen dagen na ondertekening opnieuw onderhandelbaar. De inkt onder “Bruggen slaan” was nog niet droog of de VVD-achterban kwam in opstand tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie. Het is democratie op zijn best en slechtst: onsamenhangend, voor iedereen een beetje, iedereen praat mee en niemand is verantwoordelijk.

Je moet Rutte II nageven al rommelend een aantal doorbraken te hebben gemaakt. De hypotheekrenteaftrek, de AOW-leeftijd en de AWBZ zijn niet meer heilig. De eerlijkheid van Samsom tijdens de campagne ("ik kan niks beloven") en van Donner namens de Raad van State ("het wordt niet meer zoals het was") is een verademing. Er blijft genoeg aan te merken: zie de starheid rond de drieprocentsnorm, het onvermogen om de energiesector te vergroenen, en de mensonterende koehandel rond de strafbaarstelling van illegaliteit ("afspraak is afspraak", zei Samsom). Maar zolang minstens de helft van Nederland rechts stemt, is deze rommel nog het minste kwaad.

Ik zou zo graag voor of tegen dit kabinet kunnen zijn. Maar ik vrees dat het niet beter wordt dan dit.

Geen opmerkingen: