donderdag 8 november 2012

Speeches en spreadsheets

Gisteren in hard//talk, de actualiteitenrubriek van hard//hoofd.

“Ik ben meer van: het land moet geregeerd worden, hier zijn de spreadsheets”, zei Stef Blok bij het bespreken van de tekst van het regeerakkoord. Zijn achterban dacht er anders over: de nieuwe ministersploeg was amper beëdigd of de VVD maakte scherpste daling in de peilingen ooit.

De verhouding tussen technocratie en democratie is lastig. We zien dat elke dag in de bestrijding van de eurocrisis, waarbij de Europese Unie over nationale parlementen heen walst. We zien dat in de Volksrepubliek China, waar een star gesloten Communistische Partij steeds meer moeite heeft met honderden miljoenen internetters en tientallen miljoenen bloggers en twitteraars. De historicus Reinhart Koselleck beschreef 58 jaar geleden de moderniteit als Kritik und Krise, de moderne staat als een permanente spanning tussen staatsraison en publieke meningsvorming. Stephen Toulmin noemt het in Cosmopolis een tegenstelling tussen “rationality” and “reasonableness”.

Het punt is: de publieke meningsvorming is niet altijd even “reasonable”. Zie de polarisatie en chaos in de Nederlandse politiek van de voorbije tien jaar, zie de nog veel extremere en verlammende polarisatie in de politieke verhoudingen in de VS. “Democracy in a nation of 300 million can be noisy and messy and complicated”, zei Barack Obama vanochtend in zijn overwinningsspeech. “That won’t change after tonight, and it shouldn’t. And whether I have earned your vote or not, I have listened to you.” Zijn Republikeinse opponenten zullen niet onder de indruk zijn geweest.

En het Politburo ook niet. De Chinese leiders zullen het feest van de democratie met onverholen minachting hebben gadegeslagen. Terwijl de wereld naar Obama vs Romney keek, werd ook in Peking een nieuwe president gekozen. Achter gesloten deuren. Wie? Dat horen we morgen of overmorgen. En hier zijn de spreadsheets.

Geen opmerkingen: