donderdag 22 januari 2009

Johannes Calvijn


Persoonlijk ben ik niet heel geneigd om het Calvijnjaar te vieren. Ernst van den Hemel, een jonge filosoof aan de UvA, is bezig met een boek over Calvinisme en Politiek: tussen verzet en berusting, dat in mei verschijnt bij Uitgeverij Boom. (Die mensen op wiens filosofieblog ik actief ben als karikaturist.)
Niet ongrappig is dat Ernst de prent in kwestie gebruikt heeft als portret in zijn UvA-profiel.

5 opmerkingen:

Stan zei

Daar ik nergens een e-mailadres vind, langs deze weg mijn verzoek. Graag zou ik (om op mijn Spinoza-weblog te plaatsen) hier een keer een karikatuur van Spinoza tegenkomen - zie mijn 'verzameling' op http://spinoza.blogse.nl/log/spinoza-in-cartoons-en-illustraties.html
Ben benieuwd of/hoe Nederlands grootste filosoof ooit u tot een tekening kan inspireren.

Floris zei

Fraaie verzameling!
Ondanks een stuk of wat pogingen zit er nog geen geslaagde Spinoza in mijn portfolio - maar hij staat inderdaad hoog op de 'to do'-lijst. Wel heb ik nog plaatjes liggen van Spinozakenners Jonathan Israel en Herman de Dijn, uit mijn tijd bij Cimedart (www.cimedart.nl, het nummer met het interview met J.I. is helaas niet downloadbaar).

Aangezien u Spinozica verzamelt, zal het volgende u ook wel interesseren:

-Friedrich Schlegel schrijft in een van zijn Ideen: "In der Tat, ich verstehe kaum, wie man Dichter sein kann, ohne den Spinosa zu verehren!"
-Jonathan Israel wist te vertellen dat Coleridge en Wordsworth bespioneerd werden in het Lake District, en dat de informant in kwestie rapporteerde over een zekere 'Spy Nosa'.

Tevens wijs ik u graag op de reeks avonden "Spinoza redux" bij www.castrumperegrini.org.

Stan zei

Met belangstelling zie ik uit naar een vast wel ooit slagende poging om Spinoza in een tekening te vangen.
De opmerking van Friedrich Schlegel en het verhal over 'spy Noza' waren mij bekend. De reeks 'Spinoza redux' is nieuw voor me - ga ik direct melden in mijn blog. Dank.
U hebt me nieuwsgierig gemaakt naar de plaatjes die u via Israel en De Dijn hebt en die u kennelijk niet in mijn verzameling tegenkwam? Krijgt u mijn e-mailadres te zien bij de reacties?
De term Spinozica is wel een vondst, weer eens wat anders dan het gebruikelijke Spinozana (maar mist wel Spinoza's 'a'). Op google geeft Spinozica geen enkele hit; dus u mag het uitvindersloon opeisen.

Floris zei

Dank voor uw interesse! Het gaat hier niet om plaatjes van Spinoza, maar karikaturen die ik in 2006/2007 van Herman de Dijn en Jonathan Israel heb gemaakt voor Cimedart. Geen meesterwerken, maar als u uw e-mailadres wilt doorgeven (dat krijg ik niet automatisch te zien) zal ik ze u opsturen.

Stan zei

Bedankt alvast. Ik ben benieuwd.
Mijn e-mailadres:
stanverdult@gmail.com